Reguli in aranjarea tablourilor

Tipul de tablou pe care alegi sa-l montezi pe perete este o chestiune de gust. Sunt insa cateva reguli generale pe care le poti urma pentru a maximiza potentialul decorativ al tablourilor pe care le-ai ales. Tablourile pot fi expuse intr-o maniera casual sau mai formala astfel incat sa fie in acord cu intregul stil al incaperii.

Proportiile potrivite sunt de asemeni importante pentru obtinerea unui aspect echilibrat si armonios al camerei.

Inaltimea si scara

Oamenii tind sa aseze tablourile prea sus. Ca o regula generala, centrul imaginii trebuie sa fie la nivelul privirii sau la aproximativ 150 cm fata de podea. In incaperile in care oamenii obisnuiesc sa stea asezati, precum saloanele sau incaperile in care se ia masa, linia trasata la nivelul privirii trebuie considerata din pozitia asezat.

Tablourile trebuiesc alese proportional cu mobilierul care se afla dedesubtul lor. Lungimea tabloului nu trebuie sa depaseasca lungimea mobilierului deasupra caruia se afla.

Dimensiunea optima a tabloului este de doua treimi din cea a mobilierului.

De asemeni veti avea grija ca tabloul sa nu domine prin dimensiunea sa, peretele. Daca ai un tablou de dimensiuni foarte mari, amplaseaza-l pe un perete liber, deasupra semineului sau deasupra celei mai mari piese de mobilier pe care o ai.

Numarul tablourilor
Impar

Decoratorii folosesc deseori ceea ce numim „regula celor 3” care poate insemna expunerea a 3 tablouri in tonuri apropiate, sau 3 tablouri avand pattern-uri potrivite.

Un numar impar de tablouri poate fi grupat simetric (3 tablouri la distante egale intr-o linie orizontala) sau asimetric de exemplu un tablou mai mare caruia i se alatura alte doua mai mici, de o singura parte.

Numarul par

Un numar par de tablouri arata cel mai bine cand tablourile sunt aranjate simetric. Este de asemeni recomandata aranjarea intr-o forma geometrica simetrica, precum un patrat sau dreptunghi.

Spatiul lasat intre tablouri trebuie sa fie suficient de ingust incat tablourile sa formeze un grupaj unitar si nu sa aibe aspectul unor tablouri individuale, izolate.

Aranjarea liniilor

Tablourile expuse intr-o linie orizontala tind sa largeasca peretii, creand o atmosfera casual, relaxata.

Expunerea pe verticala confera inaltime si un aspect mai formal si elegant.

Simetria de asemeni confera un aer mai sobru incaperilor.

Pentru un ambient relaxat dar totusi rafinat poti opta pentru o aranjare in grupaj asimetric pe verticala.

Echilibrul

Echilibrul este un aspect de care trebuie tinuta seama in aranjarea tablourilor.

Pentru a crea un aer echilibrat si confortabil in camera, distribuie tablourile si celelalte obiecte decorative in mod egal in incapere. Evita amplasarea prea multor tablouri pe un singur perete in timp ce restul vor ramane liberi.

Culoarea

Fie ca alegi un tablou pentru ca se potriveste decorului existent, fie pentru ca vrei sa intregesti o colectie sau pur si simplu pentru ca iti place, culoarea este deosebit de importanta. Culoarea poate schimba intreaga atmosfera dintr-o incapere. De exemplu, chiar daca adoram un tablou in culori vii si forme geometrice, daca ne dorim o atmosfera relaxanta in dormitorul, aceasta nu va fi cea mai potrivita alegere pentru camera de dormit.

1. Priveste mai intai peretele si lasa-l sa dicteze forma in care vei aranja tablourile.

2. Peretii mari impun tablouri mari sau un grupaj care sa creeze impact.

3. Aranjeaza tablourile pe aceiasi tema simetric. Aceasta apropiere va umple peretii de orice forma, conferind un aspect formal, echilibrat si de impact.

4.Tablourile pe teme diverse este recomandat sa fie aranjate asimetric.

Colectii de diferite forme si dimensiuni pot fi aranjate foarte creativ. Secretul este sa le armonizati. Lasati spatii mici intre ele sau chiar suprapuneti, pentru un aspect informal.

 

5.Combina si potriveste elemente. Oglinzile si tablourile pot decora minunat un perete. Oglinzile se aranjeaza dupa aceleasi reguli ca si tablourile. Ele sunt excelente in camere intunecoase, reflectand lumina si adaugand stralucire.

6.Tablourile nu este necesar sa fie scumpe pentru a fi de impact.

7.Foloseste podeaua pe post de perete pentru a simula diferite moduri de aranjare. In acest fel poti muta piesele pana cand obtii aspectul care iti place cel mai mult.

Atunci deseneaza o schita cat mai precisa a aranjarii, cu toate distantele necesare si poti trece la amplasarea tablourilor tale pe perete.

 

Copyright © 2013 Aquarelles - Toate drepturile rezervate.